Wood Joensuu

Puurakentaminen

Puurakentaminen on nouseva trendi niin Suomessa kuin maailmalla. Suomen metsäteollisuus antaa hyvät, edelleen kasvavat mahdollisuudet lisääntyviin rakennustarpeisiin. Ympäristönäkökulmien merkityksen kasvu ja julkisen sektorin mielenkiinto vihreään rakentamiseen edistävät puurakentamisen kehitystä vaativissakin rakennuskohteissa. Vahva teknologiaosaamisemme mahdollistaa puuelementtien korkean esivalmistusasteen. Puusta voidaankin rakentaa asuinkerrostalojen, pien- ja rivitalojen lisäksi julkisia rakennuksia, kuten päiväkoteja, kouluja ja hoivakoteja, toimistorakennuksia, halleja sekä siltoja. Puu sopii myös piha- ja infrarakenteiden materiaaliksi.

Puurakentaminen on ekologista, energiatehokasta ja kilpailukykyistä. Puu on kotimainen, paikallinen ja uusiutuva raaka-aine, joka varastoi ilmakehän hiiltä, hilliten näin ilmastonmuutosta. Rakennusten hiilijalanjälkiä ollaan lähivuosina ottamassa mukaan rakentamisen säädöksiin, jolloin puu tulee olemaan entistä kilpailukykyisempi vaihtoehto.

Joensuu on puurakentamisen edelläkävijä

Joensuussa sekä sitä ympäröivässä maakunnassa puurakentamisen eteen on tehty pitkäjänteistä kehitystyötä jo vuosikymmenien ajan. Varhaisimmat kohteet on toteutettu 1990-luvulla, mutta nyt työn tulokset näkyvät laajaa valtakunnallista huomiota ja tunnustusta saaneissa kohteissa sekä alan yritysten ja asiantuntijoiden korkeana osaamisena.

Joensuusta löytyy merkittäviä ja uniikkeja puurakentamisen kohteita, jotka ovat olleet valmistuttuaan menestyksiä. Pohjois-Karjalassa on paljon puualan osaamista ja rohkeutta lähteä toteuttamaan epätavallisiakin projekteja suuressa mittasuhteessa. Puuta on käytetty materiaalina niin suurien monitoimihallien ja areenan rakentamiseen, kuin myös opiskelija-asuntoloiden ja päiväkotien rakentamiseen.

Edelläkävijyys on Joensuussa näyttävästi esillä ja olemme ylpeitä siitä, mitä viime vuosien aikana kaupunkiimme on määrätietoisesti rakennettu. Rakentamisen lisäksi Pohjois-Karjalassa on alan koulutusta sekä tutkimusta, jota ei vastaavassa mittasuhteessa löydy muualta. Puuteollisuus on ollut osa itäsuomalaista yrittämistä jo vuosikymmenien ajan. Sitä se on edelleen ja myös jatkossakin.

Karelia ammattikorkeakoulu

Puurakentaminen on yksi Karelia-ammattikorkeakoulun strategisista painopistealueista sekä kiinteä osa rakennustekniikan koulutusvastuualueen toimintaa. Puurakentamiseen liittyvällä koulutuksella ja soveltavalla tutkimuksella edistetään teollista puurakentamista ja alan uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymistä.

Lue lisää

Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus tutkii puurakentamisen materiaaleja, markkinoita, toimitusketjuja ja arvoverkkoja, kiertotalous- ja sivuvirtakysymyksiä ja yhteiskunnallista merkitystä. Lue lisää

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopiston puurakentamiseen liittyvä tutkimustoiminta pitää sisällään muun muassa puurakentamisen ja puunkäytön yhteiskunnallisia, taloudellisia ja ympäristöterveyteen liittyviä kysymyksiä.  Lue lisää

Kohteet

PUURAKENTAMINEN JOENSUUSSA - VIRTUAALIKIERROS

Joensuu puurakentamisen kohteista toteutettu virtuaalimalli tarjoaa visuaalisen kierroksen Joensuun alueen puurakentamisen kohteisiin. Virtuaalimalli sisältää myös lisätietoa kohteissa hyödynnetyistä puurakentamisen teknologioista sekä niihin liittyvistä tutkimuksista. Virtuaaliesittely toimii www-pohjaisesti kaikilla yleisimmillä selaimilla ja sitä voi käyttää tietokoneella, älylaitteilla tai VR-laseilla.

Lue lisää
HEINÄVAARAN PUUKOULU

Kodikas puukoulu näyttävällä arkkitehtuurilla. Ensimmäisiä platform-tekniikalla toteutettuja suuria puurakennuksia Suomessa. Karjalaisia päätylauta-aiheita ja itämaista temppeliarkkitehtuuria.

Lue lisää
METLA-TALO

Suuri puutalo on suosittu vierailukohde ja nähtävyys Joensuussa. Valmistuessaan ensimmäinen suuri puusta valmistettu 3-kerroksinen puurunkoinen toimistotalo Suomessa.

Lue lisää
JOENSUU AREENA

Suomen suurin puurakenteinen halli. Kohde sai vuoden 2004 RIL-palkinnon. Joensuu Areena tarjoaa asiakkaidensa käyttöön ainutlaatuiset tilat. Messut, kokoukset, konsertit ja urheilutapahtumat – monitoimihalli muuntautuu tilaisuuden vaatimusten mukaisesti juhlasalista urheiluareenaksi.

Lue lisää
JOENSUUN ELLIN PUUKERROSTALOT NOLJAKASSA

Puiset opiskelijatalot modernilla otteella. Kuuden talon kokonaisuus on Suomen suurimpia lähes passiivitasoisia asuinkäyttöön tarkoitettuja puurakentamiskohteita. Vuoden 2013 maakunnallinen rakennuskohde. Ensimmäinen kohde Suomessa, jossa CLT-elementtejä käytetty tässä laajuudessa.

Lue lisää
JOENSUUN PIHAPETÄJÄ

Joensuun ensimmäinen yli 2-kerroksinen puukerrostalo. Pihapetäjä on Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön (KKES) rakennuttama 6-kerroksinen vuokrakohde.

Lue lisää
KERUBI STADION

Suomen modernein 2500 istumapaikan pesäpallostadion. ”Näin vaativaa puurakennuskohdetta ei ole kovin montaa koko Suomessa”, kertoo työmaamestari Teemu Rautiainen.

Lue lisää
HUKANHAUDAN PÄIVÄKOTI

Puurunkoinen päiväkoti, vuoden 2018 vihreän rahoituksen kohde. Vihreän rahoituksen saavat kohteet, joissa ympäristöystävällisyys, kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus huomioidaan. Joensuun kouluissa ja päiväkodeissa rakentamisessa olemme halunneet huomioida tilojen monikäyttöisyyden, jotta tilojen käyttöaste saataisiin mahdollisimman korkeaksi.

Lue lisää
JOENSUU LIGHTHOUSE PUUKERROSTALO

Suomen korkein, lähes 50 metriin kohoava 14-kerroksinen puukerrostalo, joka sisältää 117 opiskelija-asuntoa.

Lue lisää
10.6.2024
Akustiikkalaboratorion avajaisia vietettiin pitkäjänteisen kehitystoiminnan tuloksena
4.6.2024
Näkökulmia puualaan: Yhdessä enemmän puuosaamista, tapaus Itä-Suomi
Katso kaikki ajankohtaiset